Miękki robot wspomaga bicie serca
19 stycznia 2017, 11:51Specjaliści z Uniwersytetu Harvarda i Szpitala Dziecięcego w Bostonie opracowali miękkiego robota, który opasuje serce i pomaga mu bić.
Ślimak-długodystansowiec utrudnia kontrolę chorób pasożytniczych
18 stycznia 2017, 11:52Ślimaki nie kojarzą się ze szczególnie ruchliwymi stworzeniami, jednak potrafią one przebywać duże odległości, przenosząc ze sobą pasożyty i niebezpieczne choroby
Przyjazny środowisku filtr powietrza o niespotykanych właściwościach
16 stycznia 2017, 12:40Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu opracowali sojowy filtr powietrza, który wychwytuje tlenek węgla czy formaldehyd (dotychczasowe filtry tego nie potrafiły).
Pikantne jedzenie wydłuża życie?
16 stycznia 2017, 11:21Jedzenie czerwonych papryczek chili wiąże się 13% spadkiem śmiertelności całkowitej, głównie zgonów wskutek chorób serca i udaru.
Związek z cykorii na choroby neurodegeneracyjne
11 stycznia 2017, 06:47Kwas cykoriowy (CA), który występuje nie tylko w cykorii podróżnik, ale i jeżówce purpurowej, sałacie czy mniszku, może pomóc w redukowaniu zaburzeń pamięci związanych z chorobą Alzheimera (ChA).
Potencjalny lek na alzheimera wyeliminuje konieczność plombowania?
9 stycznia 2017, 12:31Naukowcy z Królewskiego College'u Londyńskiego wykazali, że potencjalny lek na alzheimera można wykorzystać do stymulacji komórek macierzystych miazgi zęba i uzupełnienia dużych ubytków próchnicowych.
Białko kontra białka
2 stycznia 2017, 13:42Czynnik transkrypcyjny Nrf2 przywraca prawidłowy poziom neurotoksycznych białek związanych z chorobą Parkinsona (ChP).
Eksperymentalny lek na niewydolność serca
2 stycznia 2017, 11:54Eksperymentalny lek cimaglermin może pomóc w odtworzeniu funkcji niewydolnego serca.
U zakażonych HIV ryzyko zawału jest 2-krotnie wyższe
22 grudnia 2016, 13:46Ryzyko zawału serca jest u pacjentów z wirusem HIV niemal 2-krotnie wyższe niż w populacji generalnej.
Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 13:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.